جلسه دفـاع پایاننامه کارشناسی ارشد، با عنوان: بررسی تطبیقی مفهوم اشه در زردشت با مفهوم رْیته در آیین هندو با تکیه بر رْیگوِده و گاهان
دانشجو: آقای مجتبی نیک روان
استاد راهنما: حجت الاسلام دکتر مصطفی فرهودی
استاد مشاور: جناب آقای دکتر سیدمحمد روحانی
استاد داور: جناب آقای دکتر محمدمهدی علیمردی
سه شنبه: 99/04/17 ساعت: 11:30 در دانشگاه ادیان و مذاهب ساختمان امام موسی صدر برگزار شد.
بررسی مفاهیم و معتقدات موجود در ادیان به ویژه ادیان و آیینهای کهن، به شناخت و فهم درست از آنها کمک شایانی میکند. برای شناخت این مفاهیم، نخستین و بهترین راه ممکن مراجعه به متون دینی اولیهی آن آیینها است چرا که بیش از هر منبع دیگری راه شناسایی و درک آنها برای ما میسر میکند. با بررسی این متون و منابعی که پیرامون آنها نوشته شده است، میتوان به مفاهیم مشترک در آن آیینها پی برد.
آیینهای هندو و زرتشت از آیینهای بسیار کهن در جهان هستند که در عین برخورداری از ریشههای هندو اروپایی تفاوتهایی نیز دارند. دو مفهوم اساسی، یکی اشه در آیین زرتشت و دیگری رْیته در آیین هند، مفاهیمی مشترک در این آیینها هستند. این پایان نامه با تکیه بر گاهان و رْیگوده، به بررسی این مفاهیم خواهد پرداخت. این پژوهش شامل پنج فصل میباشد: فصل اول کلیات، فصل دوم مفهوم اشه در آیین زرتشت، فصل سوم مفهوم رْیته در آیین هندو، فصل چهارم بررسی تطبیقی اشه در آیین زرتشت و رْیته در آیین هندو و فصل پنجم نتیجه گیری. ابتدا مفهوم اشه در آیین زرتشت و سپس مفهوم رْیته در آیین هندو بررسی شده و در ادامه به بیان شباهتها و تفاوتها پرداخته میشود.
این پژوهش نشان خواهد داد که این مفاهیم به طور کلی به معنای نظم، حقیقت، راه درست و راستی است و در هر دو آیین از جایگاه ویژه و بالایی برخوردار است و پیروان باید اعمال و رفتار خود را مطابق با آنها تنظیم کنند. هرکس که بر اساس آنها رفتار کند، در راه درست قرار گرفته است. کل هستی و کیهان بر پایهی این دو اصل استوار است. البته تفاوتهایی نیز وجود دارد که از جمله خاستگاه شکلگیری این دو مفهوم که یکی آفریدهی اهورهمزده است و دیگری خالقی ندارد و همچنین عدم رعایت این اصول تبعات متفاوتی دارد و در چگونگی و نحوهی تقویت این مفاهیم نیز تفارقاتی دیده میشود. در مجموع ریشهی شباهتهای زیاد میان این دو مفهوم را میتوان در یگانگی اقوام آریایی در روزگاری دیرین دانست. زمانی که ایرانیان و هندوان هنوز یک قوم مشترک بودند. این پژوهش مبتنی بر روش توصیفی-تحلیلی و تطبیقی است و هدف از آن شناخت بیشتر این باور بنیادی و عمیق در دو آیین کهن زرتشت و هندو است.
واژگان کلیدی: اشه، گاهان، رْیته، رْیگوده، نظم کیهانی
|
دانشکده ها دانشکده شیعه شناسی |
خدمات فناوری اطلاعات سامانه جامع آموزش |
بیانیه رسالت دانشگاه ادیان و مذاهب، نخستین دانشگاه تخصصی ادیان و مذاهب در ایران، برخاسته از حوزه علمیه، ضمن شناخت ادیان و مذاهب و تعامل و گفت و گو با پیروان آنها با تکیه بر مشترکات، در جهت همبستگی انسانی، تقویت صلح، کاهش آلام بشری، گسترش معنویت و اخلاق و معرفی عالمانه اسلام بر اساس آموزه های اهل بیت علیهم السلام به پژوهش و تربیت نیروی انسانی متخصص اقدام می نماید. |